Riksförbundet Stavgång Sverige

Hej!

Riksförbundet Stavgång Sverige har bildats under april 2024. Varför behöver Sverige ett riksförbund med en inriktning på stavträning och träning med träningsstavar? 

Det finns 5 svar enligt oss grundare på den frågan. 

  • Svensk folkhälsa
  • Ut från lokalerna
  • Friskvårdsbidragets regelverk 
  • Svenskar syn på stavträning
  • Öka förståelsen och kunskap om hälsoeffekterna 
Svensk folkhälsa

Svenska regeringar har tillsatt utredning efter utredning hur fysisk aktivitet behöver öka. Det är klokt. Den digitala explosionen har medfört att fysisk aktivitet kontinuerligt har minskat. Sedan smartphones tillgänglighet har både den fysiska hälsan försämrats ytterligare och dessutom är forsning nu mer enlig att psykisk hälsa påverkas negativt av smartphones. Dessutom tränger användandet bort annan önskat beteende tex fysisk aktivitet. 

I våra samtal med kommunens hälsostrateger är det tre frågor som är utmanande i deras verksamhet: sjukfrånvaro bland egen personal, ofrivllig ensamhet och psykisk ohälsa. 

Enligt statistik så rör sig 8 av 10 barn för lite. Det finns förklaringar till dessa siffror. En är så klart konsekvenser av att mobiler finns i skolan. Ett tydligt orsakssamband: Alla barn duschar inte i svenska skolor. För att inte behöva duscha så byter man inte om och undviker att svettas genom att inte behöva röra på sig eller springar. Då behöver man inte duscha. Det här beteendet är väldigt tydligt på högstadiet. Samtidigt som risken med ombyten finns att någon fotograferar. Det priset är för högt. En annan orsak till att barn inte rör på sig är att deras förebilder (mamma och pappa) inte gör det tillräcligt. De ser inte sina föräldrar byta om och träna. Det beteendet förs över på barnen. 

Ut från lokalerna

I början på 80-talet började gymkedjor växa upp i Sverige. En av de första var Friskis & Svettis. Ingen trodde att Friskis & Svettis affärsmodell skulle kunna fungera ”Skulle verkligen människor vilja gå in en lokal, tillsammans med andra och springa på löpband?” Svaret blev delvis ja. Sanningen är tyvärr en annan. Enliigt statistik använder inte 4 av 10 sitt gymkort. En förklaring är att merparten av dessa gymkort helt eller delvis finansieras av friskvårdbidraget. Det innebär att du köper ett gymkort för någon annans pengar. Då värderar du inte det och det får egentligen inga konsekvsener om du inte använder det. En annan förklaring är att människor inte trivs i den mijön. Många gym har en profil där kläder och utseende är viktigare än själva träningen. Vår tes är även att den psykiska ohälsan utvecklas negativt med den stressen att ”se snygg ut”. 

För folhälsans skulle behöver vi få ut folket från lokalerna. Med lokalerna definierar vi som ”utifrån soffan i hemmet, lämna skrivborde och kanske till och med gymmet”. Forksningen är enig om att träning utomhus bidra mer till psykisk hälsa än motsvarande träning inomhus. 

Friskvårdbidragets regelverk

1988 infördes friskvårdsbidraget. Tanken var god och är god. Men regelverket behöver justeras så att det får önskad hälsa och inspirerar till beteendeförändring. I och med att 4 av 10 inte använder sitt gymkort är det uppskattningvis ca 3 miljarder ”hälsopengar” som inte gör nytta för svensk folkhälsa. Regelverket tillåter även massage som säkert är bra men inspirerar inte till beteendeförändring. Riksförbundet Stavgång Sverige kommer att kämpa för att ett par stavar ska och bör kunna köpas för friskvårdsbidraget. Denna träningsform och den utrustning som krävs är ett par stavar som inte kan användas på något annat sätt än till just träning. Regelverket är för stelt genom att utesluta all utrustning. Vi anser att det är skillnad på skidutustning, skor, fotbollar och ett par träningsstavar. Denna ändring i regelverket kommer att påverka fysisk aktivitet och svensk folkhälsa på riktigt. 

Svenskar syn på travträning

Sverige är ett av få länder i Europa som inte har ett nationellt förbund för Nordic Walking. Vår ambition är att Riksförbundet Stavgång Sverige ska bli medlemmar i det internationella förbundet, INWA  (Internationell Nordic Walking Assosisation). Om du googlar ”Nordic Walking researsch” så kommer det dyka upp mängder av internationella forskarrapporter som visar att Nordic Walking är fördelaktigt för hälsan ur många aspekter. Ingen av dessa är utsförda av svensk idrottsmedicin eller svenska forskare. Vi behöver en svensk förståelse för träningsformen, även om att Riksförbundet kommer lägga resurser på att översätta de internationella rönen. 

I Sverige ”kidnappades” träningsformen för ca 15 år sedan av den äldre delen av befolkningen. Om du ser stavar så är det säkert äldre människor du både tänker på och ser använda dessa. Det har bidragit till att många yngre säger ”Jag behöver inte stavar, jag är inte så gammal”. Det är tyvärr fel. Men det sitter i hjärnan. Det är ett område som Riksförbundet behöver ändra på. Många äldre använder stavarna i stället för kryckor eller rullator. Det går med stavarna som stöd. Det är bra att det gör det för de får faktiskt träning för överkroppens muskulatur vilket är bra inte minst för att behålla hållningen. Men det förutsätter dock rätt teknik.

Öka förståelserna om hälsoeffekterna

Stavträning är en fantastisk träningsform. I och med att det finns både stumma och fjädrande stavar så kan du lätt hitta vilken sort du föredrar. Oavsett vilken du väljer kommer du att träna överkroppens muskalutur. Det innebär att du kommer att aktivera hela kroppen vid promenad eller jogging. Det i sin tur innebär att din puls kommer att öka och hälsoeffekter uppstår. I de internationella rapporterna visar Nordic Walking tydliga fördelar fördelar i jämförelse med tex en promenad. 

Forskningen är även enig om att träna utomhus är bättre för den psykiska hälsan än att träna inomhus. En annan fördel för träning med stavar är att de alltid är tillgänliga och sker fördelaktig tillsammans med andra. Det är en utmärkt träningsform för företag, organisationer och myndigheter. Det är även en utmärkt form för umgänge för att bryta ofrivllig ensamhet och bidra med integration i bred bemärkelse. 

Framtiden

Riksförbundet Stavgång Sverige har ett inplanerat möte med RF i september. I deras riktlinjer så kommer det dröja många år innan Riksförbundet Stavgång Sverige kan bli medlemmar och få ta del av statligt stöd, om det inte kommer att ske. Det är inte alltid självklart att ett riksförbundet får bli medlemmar. Om det finns plats för Varpaförbundet, Dartförbundet och Crocketförbundet så känns det rimligt att Riksförbundet Stavgång Sverige har en plats. Men det kommer att ta ett antal år.  

Vår bedömning är att svensk folkhälsa verkligen behöver bli bättre. Vår subjektiva uppfattning är att Riksförbundet Stavgångs Sverige kan bidra med det på riktigt. Men vi behöver stöd för att kunna komma igång. 

Vår analys är egentligen att inget parti i Sverige har tagit rollen som partiet för folkhälsan. Det är ofta ett område som inte får tillräcklig utrymme i debatten. 

Vi vill träffa ditt parti och den person som är ansvarig för frågor som rör folkhälsan. Vi vill visa träningsstavar och erbjuda ett kort träningspass så att du/ni får en bild av träningsformen. 

Med vänliga hälsningar

Mats Nilsson

Riksförbundet Stavgång Sverige 

Ordförande 

Vår bestämda uppfattning är att Riksförbundet Stavgång Sverige behövs. 

Om det finns riksförbund för Dart, Varpa och Krocket