Syftet med stavarna är att du skall flytta dig framåt och få balans och rytm. Går du med staven rakt framför dig så får du ingen kraft i din förflyttning. Du kan riskera att få muskelvärk och andra problem om du inte använder dina stavar på rätt sätt.
Träning med stavar kräver en grundläggande teknik. Många tror felaktigt att det likvärdigt med åka längdskidor.
Du kanske har sett många gå med stavarna framför sig. Då används stavarna primärt för stöd. Det är bra i stället för andra hjälpmedel för balansen. Men om du tänker att du skall träna på riktigt är det viktigt att ha rätt teknik
Stavträning är ett fantastiskt sätt att skapa puls och hälsoeffekter när du är ute i naturen.
Om du är nybörjare så kan det kännas lite svårt första gången. Men de flesta hittar rätt teknik ganska fort. Här kommer ett antal tips oavsett om du är barn, ungdom, vuxen eller äldre.
1.Diagonalgång
När höger stav är fram så är vänster hand bak och vänster fot är fram så är höger fot bak.
2.Hur får du till den tekniken?
Börja att gå som vanligt. Låt dina stavar släpa i marken. Börja pendla med armarna som du skulle ha gjort utan träningsstavar. Stavarna kommer med i pendelrörelsen. Ett tips är att undvika att tänka på vad och hur du gör. Börjar du tänka för mycket på vad du gör blir det en medveten koncentration som lätt kan leda till passgång.
3.Varför är det viktigt med tekniken?
Du får en bättre hållning som gör att du går mer upprätt och det i sin tur gör det lättare att andas. Andra fördelar är att du ökar din förbränning genom att du tränar överkroppen och benen samt stärker de muskler som stöder ryggraden och inte minst att du bygger muskler i armar, axlar och nacke. Med ett par stavar så får du ”världens minsta portabla gym” där du verkligen tränar hela kroppen. Med ett par träningsstavar får du en träningsform som hjälper dig att hålla balansen, minska belastningen på knän och höften. Du kommer även att röra dig framåt i ett högre tempo med bättre balans.
Det finns många andra sätt att träna med stavarna. Vi kommer att utveckla detta avsnitt under hösten 2024.
När du hör ordet stav börjar du säkert tänka på skidåkning. Du kanske tänker ännu längre tillbaka i historien om pilgrimsfärder. För länge sedan fanns det mycket vilda djur och då kunde staven även användas som ett skydd. Om du tränar i dag så kanske det kan upplevas som en extra trygghet. På vintern har de flesta stavar en möjlighet att komplettera med en vinterspets för ökad trygghet. Det kanske kan komma en varg, orm eller någon som vill dig illa.
Hur startade stavträningen?
Träningsformen stavgång började växa fram i Finland under 1950 och 60-talet. Det började bland annat med att finska skidåkare under sommaren ville träna trots bristen på snö. De började då vandra med skidstavarna vilket gav en liknande effekt på överkroppen som vid skidåkning och stakning. Detta var dock inget banbrytande utan skidåkare, bergsvandrare och liknande hade sedan gammalt använt stavar/pinnar vid vandringar. Men just den specifika träningsformen stavgång började växa och folk insåg mer och mer dess potential, så simpelt men väldigt effektivt.
1979 publicerades den finska boken Hiihdon lajiosa (på engelska: A part of cross-country skiing training methodic) av Mauri Repo. Den kan sägas vara den första officiella benämningen på fenomenet Nordic Walking. Under slutet av 1980-talet lanserades de första renodlade träningsstavarna. Den stora skillnaden var materialet som var mer sviktande än tidigare mer hårda stavar. Idag är stavens material i komposit, kolfiber och lättaluminium och som gör träningen lättare.
Vad finns det för olika träningsstavar?
En fråga du bör ställa är var du skall träna. För majoriteten av oss har inte tillgång till berg eller branta backar. Du kanske vill träna för att du verkligen känner att du vill få ut mer av en vanlig promenad. Det finns i huvudsak tre olika träningsstavar:
De fjädrande innebär att du får trycka ned staven som extra träning. Dessa stavar har ofta en 20 cm lång fjädring med motstånd. Du kan oftast byta motstånd på vissa modeller.
De stumma innebär att du får ett fullt stöd och passar utmärkt i svår terräng. Många äldre tycker om stumma för att de upplever att det blir ett stöd och minskad risk för fallolyckor.
Riksförbundet kommer att bygga ut mera information om rådgivning framöver. Vi kommer även att skapa event där du bor, gärna med din hjälp, och låta människor prova olika typer av stavar för sin träning.
Men den fungerade även som skydd med att “fösa undan” björn och varg. Staven var enkel och lämpligt träslag var lövträd och man såg till att tjockleken var anpassad för handens storlek. Idag är stavens material i komposit, kolfiber och lättaluminium och som gör vandringen lättare.
När man använder vandringsstavar har de flesta två stavar men det är inte helt ovanligt att man bara bär en. En nackdel med detta är att om du använder en stav under en längre tid, kommer du att träna ena sidan av din kropp mer än den andra, vilket orsakar en obalans. De vandrare som bär en stav använder den bara för att passera en flod och nedförsbackar och för extra stabiliteten när det behövs som mest.